Image

Predgovor

U jesen 2013.godine na Radio Beogradu 1 počelo je emitovanje emisije pod nazivom “Druga strana računara”. To je emisija zabavnog karaktera koja se bavi ljudima koji (ne)koriste računar. Na neki drugi način, imajući za cilj popularizaciju računarske tehnike (informacione tehnologije), dobrog zvuka (muzike) i nežne pisane reči (poezije), emisija “Druga strana računara” stekla je epitet kultnog radio show-a, te se i danas, u momentu objavljivanja ove knjige, i dalje uživo emituje. Svake subote kao Noćni program Radio Beograda 1 od ponoći do jutra. Nadam se da će se emitovati još dugo godina.

Autori emisije, Predrag Jovanović i Vladan Nenadić, pozvali su me još na početku emitovanja da učestvujem u ovom projektu kao stalni saradnik, tj. autor i interpreter stalne rubrike koju smo nazvali “Impre§um”. U okviru ove rubrike, iz vikenda u vikend, ja sam pričao o modernim informacionim tehnologijama, ali na zanimljiv način koji je slušljiv i razumljiv širokoj populaciji. Tako sam, na primer u jednom od Impressum-a pod nazivom “Šetnja po oblacima” objasnio šta je to, sada tako popularan IT cloud. U nekoj od sledećih emisija objašnjavao sam kako da na krajnje jednostavan način otvorite kompanijsku Facebook stranicu. I tako iz emisije u emisiju. Svaki put nova tema.

Nakon tačno godinu dana emitovanja odlučili smo da napravimo izbor najzanimljivijih tema iz Impressum-a i ovekovečimo ih u štampanoj formi, formi knjige koja nosi naziv “Gospodin ImpreSSum”.  Svestan sam da je svako štivo, koje se bavi informacionim tehnologijama prilično kratkotrajno imajući u vidu brzinu razvoja ovih tehnologija. Zato ova knjiga predstavlja, na neki način, istorijsku zabelešku jednog perioda informacionih tehnologija. Otuda i podnaslov knjige “IT Almanah 2013/2014”. Upravo zbog ove prolaznosti, knjiga obiluje i temama koje nisu direktno vezane za određeni period, već za pojavu, kao što je o tome pisano u tekstu pod naslovom “Informatičari… kao dinosaurusi!”.

“Gospodin ImpreSSum” nije komercijalna knjiga, ali obiluje mnoštvom komercijalnih tema kao što su aktuelni Microsoft Office 365, društvene mreže (eng. Facebook, Twitter, Instagram…), on-line kupovina, itd. Ova knjiga je, u stvari, legat generacijama koje tek niču i kojima želim da prenesem svoj večiti entuzijazam u popularizaciji informacionih tehnologija, a koji traje već preko 20 godina.

LOGO-black-mali-300x55